Astăzi, 13 septembrie 2016, a avut loc conferinta de presă organizată de către CNIPMMR în cadrul căreia a fost lansat “Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri”.

La conferinţa de presă au participat dl. Florin Jianu, presedinte, dl. Liviu Rogojinaru, secretar-general, Prof.univ.dr. Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare, dl. Alin Burcea, presedinte ANAT, dl. Florea Pîrvu si dl. Badea Alexandru, Vicepreşedinţi.

Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri este structurat pe 7 capitole:
1. Măsuri administrative/ institutionale
2. Accesul la finanţare
3. Sprijinirea şi promovarea antreprenoriatului
4. Stimularea creării de locuri de muncă în sectorul privat
5. IMM-urile inovative şi internaţionalizarea
6. Sprijinirea turismului
7. Măsuri legislative

Si cuprinde următoarele obiective:

1. O structura administrativă moderna aliniată nevoilor antreprenorilor: Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului
2. Plasarea României ca ţara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei
3. Plasarea României în primele 20 de tari la nivel global (indicator măsurabil in rapoartele Doing Business, locul 37 în anul 2016, şi în Global Entrepreneurship Index rankings, locul 42 în 2016)
4. Protejarea investitorilor romani prin sustinerea eforturilor acestora de investitii si promovarea intereselor de export ale acestora
5. Transferul de autoritate din partea statului spre entitati de tip parteneriat public-privat
6. Debirocratizarea masivă a sistemului (niciun document pe care statul îl detine nu poate fi solicitat unui contribuabil, nicio sancţiune administrativă fără o actiune de prevenţie)
7. Un sistem fiscal atractiv
8. Programe de finanţare adecvate antreprenoriatului implementate în parteneriat public-privat
9. Reducerea şomajului in rândul populaţiei tinere, cu vârsta până în 25 de ani, de la 24% în prezent, la sub 3%

Pe lângă măsuri administrative, programul cuprinde si o serie de altele care privesc transferul de autoritate din partea statului spre entităti de tipul parteneriatului public-privat, implementarea programelor de finantare din fonduri europene, stimularea creării de locuri de muncă în sectorul privat, sprijinirea turismului dar si o serie de alte măsuri legislative.

În cadrul conferintei de presă, dl. Presedinte Florin Jianu a precizat: “Fac apel, pe de-o parte, către mediul politic în vederea aderării de către acestia la principiile cuprinse în document si întelegerea necesitătii unei abordări unitare, care să tină seama de nevoile micilor antreprenori iar, pe de altă parte, fac un apel si către mediul de afaceri, patronate si alte organizatii, de a se alinia la programul nostru si de a ne transmite propuneri de îmbunătătire a acestuia.” De asemenea, domnia sa a invitat reprezentantii mediului politic la o serie de discutii pe baza materialului realizat de CNIPMMR.

 
Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri – format PDF [Detalii]