Astăzi, 23 octombrie 2019, a avut loc lansarea lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din Regiunea Nord Est, 2019”, realizată de Federația Regională a Patronatelor Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Regiunea Nord Est în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

Lucrarea reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din Regiunea Nord Est și prezintă situația de ansamblu a mediului de afaceri în anul 2019, dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile și sursele lor de finanțare, modalitatea în care inovează, intenția de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care țin cont în alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcţii de susţinere şi dezvoltare ale mediului de afaceri românesc.

În cadrul evenimentului au avut intervenții:

  • Florin JIANU, Președinte CNIPMMR
  • Mihai Chirica, Primarul Municipiul Iași
  • Costel Istrate, Președinte CECCAR Iași
  • Neculai Vițelaru, Președinte FRPIMM Nord Est
  • întreprinzători din regiunea Nord Est.

În cadrul evenimentului, președintele CNIPMMR, domnul Florin Jianu a precizat: “Suntem la a 17-a ediție a lansării Carta Albă a IMM-urilor, o bună practică de parteneriat public privat, 17 ani în care lucrăm împreună cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat la această lucrare. Foarte multe instituții internaționale preiau datele din Carta Albă pentru a evidenția situația mediului de afaceri românesc. De asemenea, 280 de inițiative legislative și peste 3600 de propuneri publice au ca bază de plecare rezultatele din Carta Albă. Astfel, marea problemă a mediului de afaceri identificată în anul 2019 este angajarea, pregătirea și menținerea personalului, iar a doua problemă sistemică o reprezintă birocrația, urmată de cea a autofinanțării. Trebuie să luăm măsuri pentru a simplifica sarcina administrativă a întreprinzătorilor. Tema din acest an PERSPECTIVE ne evidențiază cum va arăta România, vorbim despre o Românie antreprenorială, profesională în care primează internaționalizarea, educația duală, dialogul constant și digitalizarea mediului public.”

În cuvântul său domnul Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași a precizat că IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei, reprezentând 94% din totalul firmelor existente.

Prezentare Florin Jianu – aici

Prezentare Neculai Vițelaru – aici